torsdag 17. april 2014

Hva er påske uten egg?I disse påske tider er det på tide med egg fakta:
Vi spiser dobbelt så mye egg i påsken. Fredrikstad blad melder at vi spiser 4, 6 millioner egg. Egget inneholder alle livsnødvendige næringsstoffer, unntatt vitamin C. 
Det britiske matttilsynet (Food Standard Agency) går ut og sier at egg absolutt bør være en viktig del av kostholdet, og har ikke satt noen øvre grense for hvor mange egg man bør spise. Det er ikke farlig for kolesterolet (om du ikke har forhøyet kolesterol i utgangspunktet for da må man være forsiktig med alt fett).
Egg kan varieres i det uendelige; kokt, stekt, rå, eggerøre, omelett, eggedosis, eggekrem, eggefluff, i kaker, supper og sauser osv. Det kan spises til både frokost, lunsj, middag og kvelds.


Egg er holdbar lenger en påstemplet dato, på grunn av et EU direktiv som tar hensyn til Salmonellabakterier og at eggene ute i Europa står utenfor kjøledisker er holdbarheten bare 28 dager. Egentlig er norske egg holdbare i mange måneder siden de ikke inneholder Salmonellabakterier.  Ekstra holdbare egg får du hvis du snur eggene slik at de skifter side å ligge på.

Det er mange gode grunner til å spise egg Matavisen  skriver om 7 av dem her:
1. det har proteiner av ypperste kvalitet, et egg har ca. 8 g.
2. Vitaminbombe: med tolv forskjellige vitaminer. A, B, D, E og K vitaminerbare ligger der å venter på å bli fortært. Fra B-vitamingruppen er egget blant annet en kilde til folat og biotin. Det inneholder D-vitaminer, noe som er sjelden i matvarer. Minuset er at det ikke har C vitamin.
3. 8 mineraler. Jern, kalsium, natrium, kalium, magnesium, fosfor, sink og selen kan settes på menyen.
4. De inneholder riktig type fett. Ett egg inneholder kun 6,4 gram fett, og det meste er fra sunn umettet fett. Alt i alt får du et stort spekter av sunne næringsstoffer for bare 90 kalorier fra et egg!
5. Gravide bør spesielt unne seg et egg til frokost. Det er fordi et foster behøver kolin til utvikling av hjernen Det er en god kilde til kolin. Dette er et viktig stoff som bidrar til å regulere hjernen, nervesystemet og blodsirkulasjonen..
6. Studier viser at egg er bra for hår, negler og øyne.
7. Ifølge en annet studie ved Harvard School of Public Health, er det ingen signifikant sammenheng mellom å spise egg og hjertesykdommer. Faktisk kan, ifølge en studie, regelmessig inntak av egg forhindre blodpropp, hjerneslag og hjerteinfarkt.

Hva er din beste oppskrift på egg? Del den gjerne
med meg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar