mandag 4. april 2011

Lav- kaloridietter og lav- karbodietter, ett fett liksom?

Jeg har egentlig ikke tenkt over at Xtravagansa er basert på ekstrem  lavkalori diett prinsipper før i dag ( VLCD står for very low calorie diet)  da jeg leste om det på en nettside.  En lav kalori diett baserer seg på et kalori intakt på 400-800 kal hver dag. Dette er omentrent en femtedel av hva som regnes for et normalt inntak av kalorier. VLCD er jo ikke noe nytt fenomen, jeg har tidligere vært gjennom flere slankekurer med lav kalori inntak, og der har fokuset vært å få i seg matvarer med lite kalori innhold (eks. Grete Rodhe). Du har nok hørt om Easylife, Eurodietten, Xtravagansa og Campkilo også. Alle bruker VLCD som utgangspunkt, men med litt forskjellig sammensetning og helhetlig opplegg rundt. I tillegg får man i dag kjøpt VLCD dietter i en hver eneste butikk, men da uten oppfølging. Kvaliteten på disse kurene variere ofte.

En slanker, fysj..
 Da jeg var ung og studerte var jeg igjennom flere kurs med Grete Rodhe, og ja, man gikk ned i kg da også, men med årene gikk man opp igjen også.  Jeg føler meg varig skadet siden man kun tenkte kalorier i forhold til måltidene og mat på disse kursene. I tillegg blir mat delt opp i Ja og Nei mat ut fra kaloriinnholdet, noe som gjør noe med tankegangen, sunn mat blir dermed definert som noe magert.

I disse rundene med slanking som ofte hadde kortvarig effekt, var jeg nesten alltid sulten og følte meg som en slanker. Å føle seg som en slanker innebærer for meg at man alltid tenker på alt man ikke får lov å spise. Dermed blir man ganske desperat etter en stund, også skeier man ut med alt det man ikke får lov til, blir deprimert og faller tilbake til gammelt spisemønster igjen. Disse metodene tar ikke tak i psykologien bak en kostholdsendring, derfor mener jeg at de fungerer dårlig på langsiktig basis.

Her forklares kalorier på en bra måte
Den dag i dag klikker hjernen min fremdeles inn på kalori innhold når jeg er i butikken. Jeg kan ikke få sagt det ofte nok at det ikke er bra å telle kalorier, proteiner, karbohydrater eller andre ting i gram og enheter i måltider! Og det til tross for at mange lav- karbo kurer teller karbohydrater og proteiner, det er like ille mener jeg. Det er nok å holde seg til noen få gyldne regler (tre never med proteiner, tre never grønnsaker, tre håndflater salat, 2 st. gode fettstoffer hver dag).  Jeg en liten stemme som sier ” ikke bry deg med å telle” du skal tenke lite karbohydrater og stivelse. Dermed kan jeg trygt velge og fråtse i  fløte, bacon, cesam, oljer,70% sjokolade, nøtter og masse proteiner og grønnsaker hver dag. Jeg veier aldri maten, jeg spiser ut fra prinsippet om at jeg skal bli mett og få nok næringstoffer. Jeg er mett, og jeg føler ikke at jeg er en slanker. I stede reduserer jeg på vekten gradvis slik at jeg unngår en del arvelige faktorer i forhold til helse. Det er mulig det er en omskriving, men jeg er ikke slavisk opptatt av vekt tallet på vekten, selv om jeg veier meg for å sjekke hva det er, sånn bare for å ha kontroll :-).Ellers er fokuset på trening og få en strekt, utholdende funksjonell kropp.

Pulver, pulver, pulver
galskap å telle kalorier i grønnsaker
I starten på Xtravagansa kurs er det pulverkur (som selvfølgelig er frivillig og de kaller det supper). Fordelen er som sagt tidliger at man går raskt ned i vekt. Fokuset er veldig mye på trening i tillegg til at man blir oppmuntret til å holde ut og tenke positivt, snu uvaner og fokusere på mål. Det er frivillig, man bestemmer selv om og hvor lenge man skal gå på supper. Det anbefales at man går til man har gått ned de kg man skal, men de fleste slutter før. Og jeg forstår dem. Å leve på 560 kalorier som inntas tre ganger om dagen, i form av flytende form (2-3 dl med diverse smaker) er ikke et liv som er hyggelig i lengden. Fordelen er at kg forsvinner raskt, det er motiverende, samtidig som man på kurset lærer om næringsstoffer og hva kroppen faktisk har behov for. Men uten trening for å vedlike holde muskler sliter man med denne typen kurer siden de tærer ganske mye på alt av kropps masse.

Mange opplever å bli av-lært andre slankekur – lover og får ny innsikt i ernæring når de starter på Xtravagansa . Det er jo bra. Jeg har alltid vært sterk motstander av lavkalori dietter, men jeg valget å prøve det noen uker i starten for å se og ikke dømme uten ha prøvd. Nå er det over 5 måneder siden jeg var igjennom noen uker med lavkalori diett og jeg ønsker meg på ingen måte tilbake. Perioden var fin i den forstand at man fikk innsikt i hvorfor man faktisk spiser, hvilken mat man faktisk savnet og hvor raskt det går å bli matlei eller matbortskjemt. Personlig var det spesielt tanken om hvorfor jeg spiser og i hvilke sammenhenger, og hva jeg spiser da som var oppklarende. Ikke minst hva jeg spiste istedenfor mat, når det er like lett og like tidkrevende å lage god mat fra grunnen av. Og jeg så at jeg hadde noen vaner som jeg fint kunne kvitte meg med, og det har jeg egentlig klart, så det er jeg faktisk stolt over.Men sjokolade slutter jeg aldri med, jeg har bare funnet andre sjokolader som er bedre for meg.

Jeg liker de naturlige smakene i krydder
Deilige smaker
Da jeg var ferdig med pulver, lenge før jeg hadde nådd målet på vekten min, smakte mat himmelsk. Det er merkelig at det er fravær av ting som får oss til å sette pris på dem? Et egg kunne være en smaksbombe, fisk en nytelse. En slik periode med nøytralisering av smaksløker får det til å eksplodere med smak når man begynner å spise igjen. Det fine var at jeg kunne fråtse i deilige matvarer uten å begrense meg til annet enn ikke sukker og ikke stivelse. En annen effekt som jeg merker alle disse månedene etter at jeg fremdeles synes mat smaker fantastisk, jeg trenger mindre krydder og foretrekker rene smaker uten eks grill krydder eller annen krydder med tilsetningsstoffer. Cilli og hvitløk, pepper og salt sammen med de naturlige smakene holder lenge for meg.

Kolera eller pest??  Ett fett liksom.
Ulempen med lav kalori dietter er at det er veldig viktig å få dekket behovet for vitaminer, mineraler, fiber, essensielle fettsyrer og proteiner. Ellers vil man tære av de fettfrie depoene, blant annet muskler. Og det er ikke hensiktsmessig. Mange av VLCD oppfyller ikke de krav kroppen har til å få dekket disse behovene. De er dermed dårlige dietter.

Trening. No sier at ”Dietten innholder normalt 70-100 gram protein eller 0.8-1.5 g/kg kroppsvekt protein daglig. Ofte har de opptil 80 gram karbohydrater og 15 gram fett daglig. I tillegg er de tilsatt tilstrekkelig med vitaminer og mineraler, minst 10 gram fiber daglig og essensielle fettsyrer (omega 3 og omega 6). Definisjonen som man som oftest bruker er at VLCD innholder 400 – 800 kcal. Denne definisjonen blir derimot litt vag siden 700 kcal kan gi stort energiunderskudd for noen, men ikke nødvendigvis for alle. En liten kvinne som er inaktiv og har en hvileforbrenning på rundt 1100 kcal vil ikke få et like stort energiunderskudd som en mann med en hvileforbrenning på 1800-2000 kcal”.

Videre viser forskningen at det dessverre ikke bare er fett man mister. 25% av vekttapet er oftest fettfri masse som muskler, organvekt, vann, glykogen. I starten av en periode med VLCD diett mister man opptil 2 kg glykogen, dette kommer tilbake når man begynner å spise måltider igjen. Trening er derfor veldig viktig for å bygge opp muskelmasse som motvirker tapet av muskelmasse, samt at muskler også forbrenner mer fett.

Det negative er at man kan få en del kroppslige plager når man går på lav kalori dietter. Slik som trøtthet, hodepine og svimmelhet. Noen blir sjokkert over hvor lite de orker av trening og hvor lite energi de har i denne perioden.

Videre sier Trening.no at vektreduksjon med så lav kalori inntak har best effekt på kort sikt, på langt sikt har et kaloriinntak på 1200- 1800 kalorier nesten like god effekt.

Din side. viser til at to undersøkelser av den populære dietten som begrenser inntaket av sukker og stivelse (lav karbo) viser at den kan virke raskere enn noen dietter som satser på et lavt fettinnhold.

Begge studiene, som ble publisert i tidsskriftet Annals of Internal Medicine, viser at slankerne som gikk på en diett med få karbohydrater gikk ned mer enn slankerne som satset på lite fett de første seks månedene.

Men et av studiene viser at begge gruppene hadde gått ned omtrent like mye etter et år.
Dermed er man tilbake til at det som gjør at de fleste velger lav kalori dietter fordi det har en rask effekt de første 3-6 ukene og at man da raskere kan begynne med opptrapping til måltider hvor men enten videre går ned i vekt, eller stabiliserer vekten.  I Europa anbefales det at en er under medisinsk oppsyn mens man bruker VLCD dietter, men at man kan gå 3 uker på dietten før en søker medisinsk oppsyn. Årsaken til dette er at raskt vekttap øker faren for blant annet gallestein, elektrolyttubalanse, svimmelhet og hårtap. Folk med nyre og leversykdommer, diabetes II og høyt blodtrykk må følges nøye opp av lege og tilpasse medisinene sine mens de går på dietten.

Forskning viser også at langvarig oppfølging for å beholde vekten er utrolig viktig, oppfølging på 2-5 år er nødvendig for å lykkes med en varig vektkontroll. I denne perioden er det utrolig lett å gå tilbake til gamle uvaner, noe som gjør at man selvfølgelig legger på seg gradvis igjen. Det er dermed viktig at man har rett type oppfølging, rett motivasjon og evne til å se og lære av de feilene man gjør når man gradvis igjenfører normale måltider.

Resten av livet...

Foreløpig har jeg verken lyst, eller behov for å gjeninnføre normale måltider slik de var før. ikke fordi det var usunn mat, men fordi jeg ser hvor mye bedre kroppen min har det uten mye sukker og stivelse. Og når jeg ikke har noen familiemedlemmer som klager på maten så blir den slik jeg vil ha den. Det er god motivasjon å få positive tilbakemelding på at maten er god, og det at jeg kan spise meg god og mett til hvert eneste måltid er utrolig godt. Bonusen er at jeg gradvis går ned i vekt og blir sterkere med treningen. Det er dermed lett å ha litt ekstra slingringsrom i dietten for å holde vekten stabil når jeg velger å ha en slik type diett resten av livet.

Din side sier at ”- Slankere bør fokusere på å finne en diett de kan holde seg til resten av livet i stedet for å gå på dietter som gir raske resultater, sier doktor Walter Willett fra Harvard School of Public Health”.

Advarsel !
Jeg vil gjerne presisere at ingen bør bruke lav kalori dietter uten profesjonell veiledning. Man bør velge den diett som har mest høy kvalitets protein, sunne fettkilder, vitaminer og mineraler og fiber,og den som har lengst oppfølgings tid i ettertid.  Og skal man inn på et langsiktig opplegg kan man likegodt velge et alternativ med mer kalorier. På sikt har dette SAMME effekt i forhold til vektnedgangen. PRØV DERFOR IKKE lav kalori dietter ALENE uten slik oppfølging. 

Jeg er fremdeles skeptisk til lav- kalori dietter for å gå ned i vekt, både fordi det er en såpass tøff prosess for kroppen, motivasjonen og det sosiale liv mens man går ned i vekt og fordi det krever et system som fungerer over tid rundt den som benytter den. Det er ikke uten grunn at over 70% av de som går slike kurer i organisert setting faller fra. Men sammen med profesjonell hjelp kan det være ett middel fordi som er veldig overvektige ( over 30 i BMI) i en periode, før man går over til andre mer langvarige metoder.

3 kommentarer:

 1. Hei!
  Det er imponerende hvor godt du har satt deg inn i de ulike diettene - fordeler og ulemper med de forskjellige og hva forskningen sier. Det høres ut som om du har tatt noen valg som er gode for deg, og du har mål om langsiktige endringer. Det er bra!
  Jeg skjønner at du har erfaring fra Grete Roede-kurs fra langt tilbake i tid.... Må bre få si at vi har et langt mindre fokus på kalorier i dag enn det det var tidligere, vi anbefaler dessuten mer mat enn før. I dag får man en individuelt tilpasset energianbefaling - altså hvor mange kcal du skal spise per dag. Generelt kan man spise mer på kurs i dag enn man gjorde før. Vi er enda mer opptatt av varige endringer og matglede underveis.

  Ville bare fortelle deg det.

  Lykke tilvidere med ditt prosjekt!

  Hilsen ernæringsfysiolog Kari H. Bugge i Grete Roede

  SvarSlett
 2. Tusen takk. Selv om jeg kommenterer Grethe Rode modellen litt negativt så er det fordi jeg ble varig "skadet" med kaloritelling og ja og nei mat. Det var for ekstremt til at det kunne være varig. I tillegg hadde de en anbefaling av vekt som var helt feil for meg, kun ut fra måling på albue ben og høyde. Det satte nok noen urealistiske forventninger og mål på hva jeg burde veie. Ellers er opplegget fint og det hjelper mange mennesker.

  SvarSlett
 3. Hallo,

  Vi er her igjen for å kjøpe nyre for våre pasienter og de har blitt enige om å betale god sum penger til alle som ønsker å donere en nyre for å redde dem og så. Hvis du er interessert i å være en donor eller du vil redde et liv, Du skal skrive oss på e-posten nedenfor.

  Dette er en mulighet for at du skal være rik ok, vi forsikrer og garanterer deg 100% sikker transaksjon med oss, alt vil bli gjort i henhold til lovgivende nyredonorer.
  Så kast bort ikke mer tid, vennligst skriv oss på irruaspecialisthospital20@gmail.com

  Irrua-spesialistundervisningssykehus.

  SvarSlett