søndag 27. februar 2011

Disse rare hormonene vi er så avhengige av

Ute er det en strålende våt og frisk søndag. Verden der ute er nettopp ferdig med en storm og roen legger seg over øya vår, til neste gang. Inne har det vært en rolig start på dagen.

Resultatet fra legen er kommet og alt ser bra ut, B12, jern, kolesterol, kalsium, kalsium, stoffskifteprøvene og alle de andre tingene som ble testet er veldig fine. Brevet avsluttes med  å si at verdiene på hormonene fra eggstokkene var noe lave. Noe legen videe skriver ikke er uvanlig når man har fjernet en eggstokk. Og så sto det ikke mer i det brevet. Min første reaksjon var selvfølgelig at jeg var kjempeglad for at alle verdiene er bra :-). Men så stusset jeg litt…"som forventet" skrev han. Det kan da ikke stemme tenkte jeg. Jeg forventet ikke at disse hormonene skulle være lave, legen har jo tidligere sagt at de ikke skulle være lave da den andre eggstokken skulle ta over og kompensere for produksjonen. Dermed skulle jo verdiene ikke bli lave. Neste tanke som kom var hvordan hormoner er det egentlig snakk om og trenger det noen behandling?

En side om Insulin virkning på kroppen og
blodsukkeret finner du her.
Jeg kan en del om stoffskifte hormoner (da jeg lever veldig fint med kunstig tilskudd av T4 og T3), insulin og blodsukker,  men jeg hadde ikke helt peiling på hva hormonene som eggstokkene produserer driver med i kroppen min, Jeg har vagt koblet dem opp mot barneproduksjon og overgangsalder og dermed avskrevet det som noe som ikke angår meg der jeg er i dag. Jeg skal verken ha flere barn eller komme i overgangsalderen enda. Som de fleste kvinner avskriver vi all informasjon om overgangsalderen fordi det er så lenge til og det er ofte noe vi forbinder med gamle damer, mødre. Men så feil kan man altså ta, det viser seg nemlig at disse hormonene er viktig for kvinner helt ned i 20 årene. Dagens innlegg kommer derfor til å handle om disse hormonene og koblingen mellom dem og energi, overvekt og søvn. Noen timers lesing i går og i dag gjorde meg i alle fall klokere og mer bevist på at disse hormonene faktisk er ganske viktige for kroppen min og for jeg skal ha det bra.

De fleste vet at Eggstokkene er den viktigste kilden til de kvinnelige hormonene østrogen 
 og progesteron . Men hva disse hormonen faktisk gjør i kroppen, bortsett fra at de sørger for at vi kan bli gravide og at mangel på dem fører til en haug med problemer i overgangsalderen vet ganske mange ikke. Så dersom du er kvinne og vil lære litt mer kan du fortsette å lese dette innlegget.

Dr Ims har oversatt og spred en del kunnskap om hormonbehandling av kvinner. Han er utdannet lege, med fordypning i naturmedisin. Jeg liker at leger er opptatt av naturlige måter å gjøre folk friske på. Jeg mener at naturlige medisiner ofte er bedre en kjemisk framstilte. Dette betyr ikke at jeg er en stor fan av naturmedisin og helsekostprodukter, men at det noen ganger kan være rett å se på helheten og gjøre noen andre aspekter en bare å tilføre kunstige kjemikalier som gjør noe med symptomene. Jeg mener også at leger generelt bør være åpne for andre alternativer en å medisinere mot symptomer. Spesielt siden jeg selv har kvittet meg med en del fysiske plager (muskelsmerter, energinivå, hjernetåke) kun ved å legge om kostholdet og trene mer mener jeg at det ofte lett blir tabletter som blir løsningen hos legen og lite konkret endring av livsstilen som faktisk fører til mange plager for folk. I stede behandles symptomene ikke årsaken til at man er syk.

Jeg fant en artikkel om Progesteron som fikk opp øynene mine for hvor viktig dette hormonet er for å fungere godt i hverdagen. Etter å ha lest en liste med symptom og forbløffet kunne krysse av de fleste av disse (se listen lenger ned i innlegget) som aktuelle for meg begynte jeg faktisk å lese mer om dette uunnværlige hormonet som er en av kildene til energi og god søvn. 

Illustrasjonsfoto: Colourbox)
Klikk.no skriver også en artikkel og opplyser om disse hormonenes viktighet for å fungere bra gjennom livet. De har en grei oversikt over hva som skjer i de ulike alderstrinnene for kvinner. Blant annet sier de om kvinner i 20-30 årene at  ”Østrogen har vært avgjørende for utvikling av kvinnelige kjønnstrekk, inkludert fettfordelingen på kroppen, og er årsaken til at kvinner får rundere hofter og lår. Østrogenet styrer menstruasjonssyklusen. Progesteron er involvert i menstruasjonssyklus og kan før menstruasjon være årsak til ømme bryster og økt appetitt, særlig på søtsaker. Progesteron er viktig for bevaring av en graviditet”.
Mens de sier at ”I løpet av 40-årene avtar produksjonen av progesteron for de fleste. Østrogenproduksjonen holdes opp noe lenger, gjerne til slutten av 40-årene. Endringer i hormonnivåene gir som regel først uregelmessig menstruasjon, og blødningsmønsteret endrer seg. Det blir vanskeligere å bli gravid fordi det ikke alltid er eggløsning forut for menstruasjonen. Men prinsipielt bør man fortsatt bruke prevensjon så lenge man har menstruasjon, hvis man ikke ønsker barn. Med mindre østrogen blir slimhinnene tynnere. Noen opplever økt trang til å tisse på grunn av dette. Når østrogennivåene begynner å falle, kommer gjerne hetetokter, nattesvette, dårligere søvn og hjertebank i varierende grad. Noen opplever mindre sexlyst på grunn av mindre testosteron. Humøret: Hormonendringene kan gi mer PMS-plager og labilt humør. Huden: Noen erfarer mer hudproblemer og kviser i denne perioden”.

Illustrert vitenskap henviser til en sammenheng mellom østrogen og kroppsfasong. 



Lav konsentrasjon av hormonet østrogen gir menn eplefasong.
Høy konsentrasjon av hormonet østrogen gir kvinner pærefasong.
ilustrasjons bilde: Shutterstock


Når kvinner nærmer seg overgangsalderen behandles de ofte med en mix av ulike hormoner, deriblant østrogen og gestagener. Noen kvinner får symptomer  ganske mange år før de kommer i overgangsalderen (45 – 65 år) uten at det kobles opp mot homonubalanse. Slike symptomer er ømme og hovne bryster, hevelse av kroppen, vektøkning (særlig rundt hofter og lår), irritabilitet, håravfall, søvnplager og nedsatt libido. Gestagener er et kunstig hormon og det er ikke det samme som progesteron selv om mange leger tror dette. I 2002 kom det flere undersøkelser som fastslo at med denne mixen av hormoner gjør at man kan få en del bivirkninger. Det førte til økte risikoen for brystkreft, hjerneslag og hjerteinfarkt. Resultatene var såpass klare at behandlingen ikke lenger kunne anbefales til kvinner. Undersøkelsen avkreftet også at østrogen hjelper på hjertekarsykdommer.

Progesteron er et vannløselig hormon som måles best i spytt, ikke i serum i blodet. Progesteron er et slags balanserende hormon i kroppen. Det både stimulerer østrogenets gode virkninger og kontrollerer dets farlige effekter. Progesteron er det viktigste hormonet som kan balansere og holde østrogenet under kontroll. Det er et kildehormon, dvs at det trengs for at andre hormoner skal lages. Som en del av en byggesten for å lage noe annet.

bildet er stjålet fra her
For å bære fram et foster er progesteron helt nødvendig, da produseres det store mengder av dette hormonet. Det er meget viktig i forhold til utvikling av hjernen til foster og det beskytter DNAet vårt. Siden det beskytter DNA et påståes det at det virker kreft hemmende. Kvinner som har kreft har mye ofte lavt progesteron verdier. Ellers trengs det for å lage kortisolene og kortikosteroidene. Disse er veldig viktige for å takle stress. Skal kroppen overvinne stress trengs det mye av disse hormonene. Det er naturlig at progesteron øker libido. Progesteronet dannes i forbindelse med eggløsningen det er derfor mange kvinner opplever økt sexlyst i forbindelse med eggløsningen.  

Når Progesteron brytes ned dannes det naturlige nedbrytnings produkter. Disse gir også nyttige effekter i kroppen. En av disse heter allopregnanolon. Dette er en naturlig nevopeptid og har lignende effekt som ”lykkepillene”.  Forskning viser til en sammenheng mellom PMS og lav allopregnanolon og progesteron. Under stress øker innholdet av allopregnanolon i hjernen.

Søvn har en uvurderlig betydning for
den enkeltes arbeidsinnsats og trivsel på jobben.
Tilførsel av kan også bedre søvnen og Progesteron stimulerer de cellene i beinvevet som lager beinvev. De kalles osteoblaster. Hele livet foregår det en nedbrytning og oppbygging av beinvev. I løpet av 12 år er alt beinet i en rørknokkel skiftet ut. Progesteron har en viktig rolle i denne prosessen.
Forskning viser også at etter overgangsalderen kan en krem virke foryngrende på cellene i huden slik at man ikke utvikler så mange rynker.
Når kroppen produserer for lite av progestron kalles det østrogendominas. Da produsere kroppen mer østrogen en progesteron. Dette kan man kvinner helt ned i 20 årene oppleve. Og symptomer er
  • Ømme og hovne bryster (ja, tidvis)
  • Hevelse av kroppen (ja)
  • Vektøkning (tja, har jo sloss for at den skal gå ned nå, men opplevde økning før jeg fikk kontroll)
  • Engstelse, ofte med nedstemthet (ikke engstelig av meg, men av og til litt nedstemt uten grunn, skylder på menssyklusen)
  • Tørre øyne (ja)
  • Tretthet (ja, trodde det kom av lite søvn)
  • Lavt libido ( ikke egentlig, men elsklingen har jo vært borte mesteparten av tiden så det er vanskelig å avgjøre :-))
  • Hodepiner (ja)
  • Lavt blodsukker (aner ikke, men har føltes slik ofte før jeg la om kosten min)
  • Allergier (nei)
  • Uregelmessig mens (tja)
  • Klumper i brystene ( ikke klumper, men utrolig ømme til tider)
  • Økt levring av blodet (fare for blodpropp) (aner ikke, har ikke sett på blodet mitt)
  • ·Kalde hender og føtter (åja def.)
  • Søvnløshet (åja, def.)
  • Humørsvingninger (nei ikke egentlig)
  • PMS  (niks, litt kanskje)
  • Polycystiske eggstokker (?? aner ikke hva det er)
  • Lavt stoffskifte  (åja, bruker jo derfor medisin til å stabilisere det)
  • Muskelknuter i livmor ( kan ikke få noe i noe som ikke er der lenger heldigvis :-))
Dette er jo en liste som glatt kunne ha gått inn i hvilken som helst sykdom egentlig, men kanskje grei å ha med til legen for å kunne forklare??
    bilde tatt fra denne siden som forteller
    hvordan du kan mestre stress
    Årsaker til lave verdier på progesteron er, utrolig nok, stress og en økt østrogen påvirkning fra miljøet og bruk av P-piller (som virker negativt inn på eggstokkenes produksjon av progesteron) påstår dr. Lee. Stress fører til et press på binyrene som lager stresshormonet kortisol. Ved høyt stress kreves det at kortisolproduksjonen øker. Kortisol har en viss antieffekt på progesteronet og blokkerer dette. Stress vil altså påvirke eggstokkene som på en måte blir trette. Miljøpøvrikninger som øker østrogenproduksjoner er bruk av  plantevernmidler, plaststoffer, avfalls-produkter fra industrien, bileksos, hormonbehandlet mat, løsningsmidler, dioksiner, PCB-er.


    Dette forteller meg at det er viktig å trene, for da bryter kroppen ned stresshormoner, og å spise mest mulig naturlig mat. Da unngår man hormonbehandlet mat. Jeg vet fra tidligere at unge jenter kan få hormonproblemer, eks menstruasjon og pubertet utvikling helt ned i 3 årsalderen ved inntak av hormonbehandlet mat.

    Lave progesteron kan rettes opp med en krem som man smører på huden
    Å gi det i pille form har liten hensikt da leveren bryter det ned. Men man kan også gi det som stikkpille, da opptas det over slimhunnen.  Når apotekene lager progesteronkrem, er progesteronet laget av planter; enten vill jamsrot eller soya som inneholder mye av et stoff som heter diosgenin

     Dr. Lee sier at for å finne de rette hormonnivåene er det som tidliger fortalt best å måle i spytt. Det kan gjøres ved Arena Klinikk, John Colletts alle 75, 0854 Oslo, tlf 22 02 80 60, som sender prøvene til Paris. Dr Ims foretrekker å bruke en progesteronkrem som lages på apotek etter dr. Lees oppskrift. Til det trenger man en resept fra lege. 

    Futhark forlag har en del bøker og artikler om temaer som går på hormonsykdommer.  
    Kritikk er ikke dumt av og til. Bildet er tatt herfra
    Du bør du vite at O. Iversen  har i Nr. 30 – 10. desember 2001 Tidsskrift for den Norske Lægeforening skrevet en artikel om de to bøker av dr. Lee som legen Leif Ims har oversatt (2001; 121:3658). Her slakter han forsknings bakgrunnen til Dr Ims anbefaling til å anbefale progrestreron krem til kvinner. Han sier at Det er usikkert om progesteronkrem har gunstige virkninger utover placeboeffekten. Han henviser til at grensene mellom legen og homøopaten Leif Ims er flytende eller utvisket. Stort nærmere kan man vel ikke i dag komme å kalle noen for en kvakksalver uten å være direkte ære krenkende mener nå jeg.  :-)

    Mette Moen, Gynekolog  hos dronline svarer en leser at: ”Det er ikke vitenskapelig vist at progesteronkrem har effekt ved PMS”.  En annen lege stiller spørsmål om man skal skrive ut slik krem uten at det foreligger mer forskning bak effekten av den? Han gir ikke noe entydig svar bortsett fra å anbefale at kvinner bestiller den på nett og bruker den etter visse kriterier. Han henviser også til Den norske lægeforening nr. 15/2002 hvor ovenfornevnte Gynekolog Mette Moen har sammen med to andre sett på det som finnes av dokumentasjon på bruken av progesteronkrem. Og de kunne ikke finne noe som direkte støtter dokumentasjon på kreft og beinnedbrytning.  Det eneste som er dokumentert er at progesteronkrem har bedre effekt på vasomotoriske symptomer i klimakteriet enn placebo.

    Når det gjelder hormon tilskudd anbefaler overgang.no imidlertid at kvinner som har tidlig overgangsalder, det vil si før 40-45 år, bør ta hormontilskudd i hvert fall inntil naturlig overgangsalder. Dette er viktig på grunn av økt risiko for benskjørhet og hjerte-karsykdom. Varighet av behandling er ikke gitt, men et rådende prinsipp er at man skal velge lavest mulig effektive dose.

    Nå er det ikke selve kremen, eller behandlingen jeg er interessert i, men å lære mer om disse hormonene slik at jeg faktisk kan stille noen intelligente spørsmål til legen min neste gang jeg tar kontakt med han.

    Ellers har jeg en utrolig sløv og koselig søndag. Ser fram til kveldens spillekveld og middag som består av smørdampede brokkoli og cilli og hvitløks marinerte schampi. Elsklingen mumler noe om å ta meg med på en treningsøkt, men dog ikke noe mer spennende enn en tur på treningsentret så vi får se. NÅ er det en meget forsenket frokost og lunsj som står på programmet.
    Ha en fortreffelig dag.


    Dagens trening: 70 min på treningsentrert med styrketrening sammen med elsklingen.
    Dagens motivasjon: Lest masse blogg innlegg om super mat og sjokolade.
    Dagens utskeielser: Valrhona sjokolade. Jeg har dilla på 70% sjokolade for tiden. vurderer å lage noe selv fra denne nettbutikken.

    2 kommentarer:

    1. Spennende lesing, er selv 31 har en eggstokk for lite (04) og skal begynne (endelig) behandling nå til uka. Spent på effekten av soya!

      SvarSlett
    2. Hei, jeg googlet og fant innlegget ditt....søker etter Arena klinikken men finner den ikke :/ vet du noe mer om de fortsatt eksisterer? Har nemlig problemer m stoffskifte, kolesterol, stress, angst nå og vil gjerne finne ut om en hormonanalyse kan gi noen svar! Hilsen Rita:)

      SvarSlett