mandag 9. mai 2011

Brennesle --mer effektivt en kosttilskudd og helt gratis


Det er vår og i dag krøp temperaturen over 12 grader utenfor dørene. Temperaturen er deilig til tross for at det er overskyet og regnfylt, da blir det lummert og fuktig ute. Jeg venter bare på at trærne skal sprette og det skal bli grønt. I veikanten er det begynt å gro vårblomster og ugras. Det er egentlig en spesiell type ugras jeg skal ta for meg i dag, nemlig brennesle.

Brennesler vokser overalt, er gratis og kan forbedre folkehelsen i stor grad. Så neste gang du er ute på tur, ta med deg en kurv og plukk litt av vårt grønne gull og bli friskere på kjøpet – gratis!

Allerede da jeg var jentunge fikk jeg kjennskap til denne fantastiske planten som en mulig mat-plante. Mamma sendte oss unger ut for å plukke brennesle skudd som hun lagde suppe av. jeg syntes det smakte det samme som spinatsuppe og var ikke overivrig. Hun lærte oss hvor vi skulle plukke og hva vi ikke skulle plukke. Vi fikk selvfølgelig med oss hansker slik at vi ikke ble utsatt for brenneslens hårete negative virkning; nemlig å brenne oss. Jeg var som jentunge svert negativt til brennesle, etter å ha blitt jaget mitt opp i et brennesle kratt av mine brødre ble jeg kraftig forbrent og hyl skreik i lang tid etterpå (det var jo ikke med vilje de gjorde det tror jeg). Mamma smurte lidokain og melis på utslettet, men det svei i lang tid etterpå. Den tradisjonelle behandlingen av det kløende utslettet av nesle er faktisk å påføre plantesaft av brennesle. Det er også benyttet saft fra løvetann. Poenget er å nøytralisere syren som påføres huden. De fleste artene har stikkende hår som inneholder maursyre, serotonin og histamin (Wikepedia).

Den brennende effekten blir borte når planten tørkes eller kokes. Brennesle er en av de mest næringsrike urtene som finnes. Og mye billigere og effektiv en mange av de remediene man kan få kjøpt i pilleform på butikken.

Brennesler antas å blant annet stimulere fordøyelsen, senke blodsukkeret og motvirke beinskjørhet. I tillegg antad en å ha helseefekter i forhold til betennelser som den demper dempene, motvirker vårslapphet, har hud og hår forbedringsefekter, lindring i allergisymptomene, den er blitt verdsatt for sin evne til å lette hoste og astma, og nesle har også vært brukt mot forkjølelse, kikhoste og tuberkulose, middel til behandling av tidlige stadier av godartet forstørrelse av prostatakjertelen, gjerne kalt benign prostata hyperplasi, eller bare BPH. leddbetennelser (artritt), urinveisplager og hudplager. Nesle inneholder mye jern, vitamin C og klorofyll, alt til hjelp ved jernmangelanemi, en tilstand der en reduksjon i antall røde blodlegemer gjør at blodet ikke kan skaffe nok oksygen til vevet.

Gravide kvinner, ammende mødre og andre som av en eller annen grunn bør øke blodprosenten, bør absolutt spise nesle eller drikke nestlete. Virkningen kommer raskt og man slipper den forstoppelsen som jerntabletter tradisjonelt gir. Brennesle anses også å ha gunstig virkning på dannelsen av morsmelk hos ammende mødre.

Nesle som mat

Å ha blodsukkeret i balanse samt en fungerende fordøyelse er viktige faktorer når man skal gå ned i vekt. Dette hjelper brennesle med.
Her finner du oppskrift på nesle suppe

Når plukker man den?
Planten kan plukkes hele sommeren, men er best på våren når skuddene er ca 15 cm lang. På denne tiden av året inneholder urten opp til tre ganger så mye proteiner som kål.
Her finner du blogg om oppskrift og mer om ne

Hvordan tilberedes den?
Bladene kan kokes som spinat, og de har høyere næringsinnhold og mindre oksalsyre enn spinaten.

Friske brennesleblader kan forvelles og brukes i supper og stuinger. Neslesuppe med eggbåter (og gjerne en god slump fløte!), er en vårlig favorittrett for mange også i våre dager.

Etter å ha plukket dem skyller du dem i hageslangen og legger du dem på et avispapir (fjerner stilker, rusk og småkryp). Du forveller dem ved å putte dem noen minutter i kokende vann, til de faller sammen.

Her fant jeg bildet av tørket nesleblader.

Oppbevaring: Forvellet brennesle kan gjerne fryses ned i porsjonspakninger og brukes gjennom hele vinteren som et allsidig næringstilskudd i matlagingen. Om vinteren kan knuste, tørkede nesleblader gjøre samme nytte som friske blader om våren.

Brennesle er enkelt å anvende som tørket urt. Man knuser tørkede blader til et pulver og bruker 1-2 spiseskjeer daglig i maten. Det tørkede pulveret kan oppbevares i poser, glass med tett kork, helst luft og lystett boks/glass. Da varer det langt ut på neste vår.


Ha bladene i koken vann. Her finnes en god oppskrift på nesle suppe

Til matlaging kan nesler brukes til å lage supper sammen med for eksempel egg og buljong, saus, ugressfrikadelle, stuing, pai, . I pulverisert form kan planten brukes i pannekaker, vafler, gratenger, paier, smooti og gryteretter. Det er kun fantasien som setter grenser. Bladene er også fine å bruke i form av urtete, en styrkende drikk man gjerne kan drikke et par kopper av daglig. kan bruke både frisk og tørket blader til te.

Ett tips for å få i seg brennesle på er å drikke 5 ss brenneslepulver med vann eller du kan lage energirike smoothies med nesler, havre, nype og sitron. To kopper te av brennesler ansees å gi deg dagsbehovet for vitaminer og mineraler.
Hva inneholder den?
Bladene inneholder også karoten (forløper for vitamin A) og vitamin C i samme mengde som i spinat. På grunn av det høye innholdet av vitamin C kunne brennesle i eldre tider være til god hjelp mot skjørbuk om våren. Etter midtsommer avtar innholdet av vitamin C i planten raskt. Hele planten er rik på klorofyll og mineraler, særlig på jern, fosfor, magnesium, mangan, sink og silisium, pluss en rekke sporstoffer.

 Pass på når du plukker dem.
 Unngå å plukke brennesle fra trafikkerte veier og sprayete/gjødslete områder. Skyll og rist dem før bruk.
fjern blad som inneholder laver eller egg fra sommerfugler (sjekk undersiden av bladene).

Annen bruk av nesle er 
Øker sexlysten: Frøene sankes inn når neslen har blomstret ferdig i september. Man tørker neslefrøene og bruker dem som mat. De er fete og næringsrike, og sies å inneholde hormoner som øker sexlysten.
Mot mark i magen: Frø som var kokt i melk eller vann var i eldre tider et middel mot mark i magen.
Lampeolje: I det gamle Egypt presset man ut en olje fra frøene som ble brukt som lampeolje.

Gjødsling: Brennesle som får ligge i vann og gjære gir et kraftig (men illeluktende) gjødselvann som kan brukes i hagen. Plukk nesler og legg dem i vann i ca to uker. sil av og bland ut vannet du får med mer vann. på tomater gir dette kjempebra resultat.

Sprøytemiddel: legg bladene i vann noen dager og du får et middel som er effektivt på bladlus og meldugg.
 Settes de i vann (Som blomster kan de holde fluer borte). Brennesle ble i tidligere tider også blitt brukt som insektmiddel innendørs. Den ble strødd i soverom og fjøs for å holde loppene unna.

I Norge er smånesle og stornesle viltvoksende. Brennesle var i sin tid Nordens viktigste tekstilplante, og ble blant annet brukt til klær, fiskegarn og -snører, tauverk og papir. Gårdene hadde dengang ofte en egen neslegård. De første nordmenn på Island hadde også med seg planter og frø av nytteveksten. Planten ble i tillegg benyttet til mat og husdyrfor.

Kilder:
http://www.xtravaganza.no/no/Norge/xtraInspirasjon/God-Energi/Ta-vare-pa-skogens-gronne-gull---Brennesle/
http://www.matoghelse.no/helse/2006/05/29/vaarens-vitaminbombe-brennesle.aspx
Wikepedia.no
http://studenterhjemmet.blogspot.com/
http://kajasbloggings.blogspot.com/

Forøvrig er dagens trening: styrketrening m Åsmund, dagens motivason: kurs kveld m Pia (månedsvis siden sist) og Kino med min datter,  dagens utskeielser: ..ingen faktisk...

1 kommentar:

  1. Gravide bør være forsiktige med brennesle. Se http://nifab.no/faktaark/brennesle#trygt

    SvarSlett