søndag 10. juli 2011

Alternativer til glutenholdig mel

Etter å ha  oppdaget at man reagerer negativt på Hvetemel og Sukker er det ikke like lett å bare kutte det ut har jeg funnet ut. Egentlig ikke en bombe, men det er rart hvor godt gamle uvaner sitter.

Gamle vaner og lyster gjør at det er vanskelig. Det finnes så mye hvetemel i ulike produkter at det er nesten skummelt. Og sukkersuget er slitsomt i sommer. Ulempen er at det smaker så godt der og da, men like etterpå blir jeg regelrett syk. Så husker jeg det noen dager men så er det pån igjen. Siden jeg stadig forer "ulven" med is og sjokolade. Noe som gjør at "må ha" følelsen aldri går over.
Disse to liker ikke kroppen min.

Det er nesten så man gleder seg til høsten, jobb og rutinene igjen. Det er litt vanskelig å finne balansegangen uten rutinene. Denne sommeren blir en prøve og feile periode i forhold til å finne ut hva jeg tåler og hva jeg ikke tåler. Samt hvor mye selvkontroll og egen motivasjon jeg har til å unngå det jeg ikke tåler. Blir spennende å se hvordan det går.

Bunnen ser faktisk ikke slik ut i virkeligheten. Men god er den.
Dagens glade melding er at det finnes glutenfrie pizzabunnene på Peppes Pizza. De er både gode og passe sprø. Det beste av alt er at jeg ikke blir dårlig av dem, det negative er at det er så innmari lett å spise for mye, noe som heller ikke er særlig bra i lengden :-). Men det kan tyde på at jeg reagerer positivt på glutenfri mel og det er bra.

Etter noen søk på nett i dag kom jeg over en fin oppstilling av alternativer for glutenholdig mel på denne bloggen. Jeg tillater meg å kopiere listen og bruker den her.

Glutenfrie alternativer
Det finnes mange typer melmikser og meltyper man kan bruke istedenfor glutenholdig mel som er hvete, bygg, rug og havre (dyrket på steder med forurensing av glutenholdige korntyper). Noen gluten alergikere tåler havre, andre gjør det ikke.

Rismel, både hvitt rismel og fullkornsrismel der alle bestander av riskornet er med.
Maismel
Mandelmel
Kokosmel
Havre (naturlig glutenfritt finnes og tåles av mange, men ikke alle)
Sorghum
Kikermel (kalles gabanza eller gramflour på engelsk)
Fava (mel av en bønnetype)
Tapioka
Bokhvetemel
Potetmel
Teff
Kastanjemel
Quinoamel
Amaranthmel
Hirsemel
Soyamel
Hampmel

Det beste er å blande ulike typer mel for å få det beste resultatet ved baking, da det er vanskelig å få bakevarer til å heve seg skikkelig uten gluten.  Mange gode oppskrifter ligger på nettet.

Men det er også mange gode ferdige melmikser:

Semper har flere mikser, vi bruker kun de som er naturlig fri for gluten. Noen av de inneholder hvetestivelse, og mange med glutenallergi eller intoleranse tåler dette dårlig.
Finax har også flere typer, men vi bruker kun den som er naturlig glutenfri.
Schärs har flere mikser som alle er naturlig glutenfrie (såvidt jeg vet) Jeg anbefaler særlig Mix-B, den smaker utmerket og hever seg bra.
Toro har kakemikser og brødmikser med og uten hvetestivelse.
Cornells melblanding har jeg ikke prøvd, det skal være veldig godt, men jeg syns det er for dyrt når vi spiser mye glutenfritt brød i vårt hus.
Ellers er det mange andre typer å bestille på nett.
Jyttemel   har flere melmikser med og uten teff. Alle er naturlig glutenfri.Ellers går det elendig med treningen. Det blir selvfølgelig en del sommeraktiviteter og det har vært en del styr i anledning 50årsdagen til elsklingen.  Men neste uke kommer til å ha trening i hovedfokus. Planene er å få lagt inne minst en treningsøkt hver dag, i tillegg til vanlige sommeraktiviteter.

Dagens motivasjon: kvalmen etter sjokoladen og mangel på styrketrening.
Dagens utskeielser: en pakke sjokolade fra sverige.
Dagens Trening: vaske og rydde MC lokalene etter 50 års dag.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar