mandag 28. november 2011

Juleforberedelser med kjøttrull


I dag har vi hatt første ordentlige frostdøgn. det er en ishinne over alt over ute. Typisk vær for brukkne lårhalser og utforkjøringer. Frosten kom like etter at stormen Berit feide inn over landsdelen og laget mye ablegøyer for de av oss som bor nært sjøen.
Hos oss merket ikke så mye til stormen bortsett fra megt sterk vind og noen strømbrudd i helgen, ikke mer en man må regne med når man bor i Lofoten tenker vi.

Det er snart 1 desember og det har gått opp for meg at julen nærmer seg. Jeg er nettopp ferdig med årets julekalende og jentungen gleder seg til hun får åpne. Jeg har i alle de 21 årene jeg har hatt barn laget julekalender uten sukkertøy. Det skal være noe ordentlig bak hver dag og det skal helst ikke koste for mye :-). I år er det stor variasjon i ting så det blir gøy å se hvordan hun mottar gavene. Det er nmorsomt å gjøre henne glad. Mye av julefølelsen for meg er å glede andre. Stress og kav skal man holde seg unna.

Hittil har jeg ikke gjort så mye i forhold til juleforberedelser, men jeg har tenkt mye. Det sies jo at halve arbeidet er å ha en plan. Hittil har jeg ingen plan men jeg aner konturene av en og det er jo ikke dumt. Jeg kjenner på at jeg må lage sjokolade og marsipan. Jeg skal også prøve meg på noen gluten og sukkerfrie kaker. Årets jul kjenner jeg kan bli vanskelig i forhold til både å vise måtehold og unngå hvetemel produkter.Derfor er det greit å planlegge litt. Skrive opp liste og handle litt Sverige kan også være lurt.
Det eneste lyspunktet er at det blir mye trim da vi skal være på Trysil og stå på ski i en hel uke.
 Kjøttrullene er jeg derimot ferdig med. Jeg fikk god hjelp av min venninne Mona slik at jeg faktisk fikk kommet meg igang. Noen ganger er det godt at noen får en til å gjøre noe.
De siste er pakket og fryst i dag. De venter kun på at jeg skal gjøre ferdig julepakkene sørover.

Oppskrift på  mors kjøttrull:

Du trenger :
Kjøttrull eller vevbindetråd, strømpe, nål.
Grovsalt og vann til å lage lake av, (potet m spiker i for å sjekke om den er salt nok).  Alternativt kan man tørrsalte i 3-6 døgn. Det er en smaksak om man vil legge i lage eller tørrsalte.

Ellers bruker man krydder:
2 ss salt
1 ts farin
2 tsj pepper
1 tsj ingefær
1 ysj allehånde
2 tsj gelatinpulver
en løk i små biter

Dette er ca til en rull. 
En slagside av lam, et lammelår, eller annet kjøtt.
Skjær kjøttet i fingertykke biter.

Legg kjøtte lagvis inni slagsiden, strø krydder og løk mellom lagene.
Brett sammen og sy sidene sammen med nål og tråd.
Jeg bruker kirurgiske nål og det er litt gøy :-)Før strømpen over kjøttrullen eller tvinn tråd rundt i alle rettinger for å holde fasongen på rullen.

Legg rullen i lake du har laget på forhånd.
La den ligge i en uke før du tar den opp og koker den i ca 2 timer. 

Stempel merker på slagsiden er ikke farlige, de er laget av en oppløsning med blåbærsaft.
Legg den i press mens den er varm. Hvis du har en brødform kan du legge den i den og så legge en skjærfjøl med en kasterolle med vann oppå for press. Du kan selvfølgelig også bruke en kjøttrull presse.  Sett dem kaldt. Den skal ligge i press til den er kald, men jeg pleier å la den stå et døgn.
Etter pressing. Noen med strømpe og noen uten.

Jeg deler dem i to, fjerner strømpen og pakker dem i matpapir, merker dem og legger dem i fryseren.

Når man deler dem i to får man lettere for å porsjonere ut i forhold til bruk. Jeg bruker lite fett, men det er mulig å legge strimler av fett inne i rullen, da får man en annen marmorering.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar