fredag 18. februar 2011

Transfett


 Hvis du viste at du kunne redusere risikonen for overvekt. fosterskader, kreft i tarm, prostata og bryst. Samt  økte: LDL-kolesterolnivået i blodet, pulsfrekvensen (slik at hjertet slites ut raskere), betennelsesnivået i kroppen (spesielt i cellene som ligger langs blodårene), økt risiko for betennelsesrelaterte sykdommer som astma, allergi, psoriasis, leddgikt og fibromyalgi med en pille så ville du vel ha styrtet ut og kjøpt den pillen?

Desverre fines det ingen pille, men en annen lettvint løsning, nemlig å ungå transfett. 

Jeg har en stund planlagt å skrive logginnlegg om Transfett  som dessverre benyttes mye av i industrien. Fettet er billig å produsere og har lang holdbarhet, har det vært en populær løsning i ferdigvarer. Det er plantefett som har vært igjennom en herdingsprosess. og dermed dannes det transfettsyrer som er skadelige. Det gjelder særlig soyaolje, varmpresset rapsolje og frityroljer. 

Rent personlig har jeg tidligere elsket mat som har transfett. sauser, kjeks, chips, smør mm. og det i en kombinasjon med mye karbohydrater har nok ført til mange av mine problemer. Slik som vondt i ledd og muskler, følelse av betennelse i kroppen, overvekt, rask puls, tungsinn ol. Problemer som nå på et annet kosthold og trening er det helt borte. Derfor velger jeg å opplyse mer om transfett i dag. 

Hva er transfett?
Transfett forekommer naturlig i mat som kjøtt og meieriprodukter, men fremstilles også industrielt ved delvis herding, til bruk for eksempel i en del bakevarer og kjeks med lang holdbarhetsdato.

De største kildene til industrifremstilt transfett frityrstekte produkter, sause- og suppepulver, industrifremstilte bakervarer, mikropopkorn og kjeks. Dette skyldes at industrien fortsatt får kjøpt margarin som inneholder transfett, og den hevder å trenge denne typen fett på grunn av bakeegenskapene og evnen til å tåle høye temperaturer.

Matforsker Gjermund Vogt, mener derimot at vi ikke har så mye å frykte når det gjelder transfett lenger.Han tror advarslene først og frems bør gå ut til utlandet. Vi importerer en del matvarer fra dem. Ifølge han er det minimale mengder transfett igjen på det norske matvaremarkedet. Kun i enkelte bakervarer og en mindre andel av frityroljene finnes det fortsatt, mener han. Jeg tror at det fremdeles finnes flere produkter, men at det er kamuflert med andre navn. Mange mener også at det finnes i mange av de produktene vi har i butikkene i Norge i dag.

Samenhegn mellom livs sykdommer, depresjon og inntak av transfett.
Folk som allerede har symptomer på livsstilssykdommer, bør være ekstra forsiktige. Transfett vil øke utviklingen av disse sykdommene.

Forskning .no har lagt ut en artikkela av Almudena Sánchez-Villegas i forebyggende medisin ved University of Las Palmas som påviser en sammenheng mellom inntak og depresjon. De testet over 12000 mennesker i over 6 år. Ingen av dem hadde depresjon i utgangspunktet, men etter testene hadde de som fikk transfett 48 prosent høyere risiko for depresjon.

Dette er et oppsiktsvekkende resultat. Deltakerne hadde bare 0.4 % av intakte fra transfett, noe som er urovekkende lavt. En av feilkildene kan dermed være inntak av karbohydrater som også gir betennelsesreaksjoner i kroppen, inntar man mye karbohydrater får man imflamsjons tilstander i kroppen. Her kan det være en underliggende faktor mente forskerne. Slike karbohydrater finner man mye av i mat som poteter, hvitt brød, ris, frossenpizza - og andre prosesserte produkter av kjøtt og fisk, som inneholder mer stivelse enn protein.Transfett stimulerer også inflammasjon, men hvor små mengder transfett som skal til, er vanskelig å si mener forskerne. Hvis du er disponert for depresjon, kan kostholdet ditt forsterke en slik mental tilstand.

Faktisk så vi at sunnere fettsyrer (enumettede og flerumettede, red. anm) sammen med olivenolje, kan assosieres med en lavere risiko for depresjon, sier forsker Miguel Ángel Martínez-González, som leder SUN Project. Kaldpressede oljer er helt fri for transfett.

Hva kan skje ved ugunstig inntak av transfett?
Transfett endrer cellenes overflate slik at de blir mindre mottagelige for insulin, og dermed øker blodsukkeret.
Kosttilskuddet CLA, konjugert linolsyre, er også en form for transfett. Og disse blir anbefalt for mange ulike symptomer, men de bør unngås hvis du har et overvektproblem for de de gjør noe med insulinresistansen din. 

Føre til overvekt.
Kan føre til fosterskader.
Kan øke risikoen for kreft i tarm, prostata og bryst.
Øker LDL-kolesterolnivået i blodet.
Øker pulsfrekvensen slik at hjertet slites ut raskere. Transfett gir over dobbelt så høy risiko for hjerte- og karsykdommer som mettet fett.
Øker betennelsesnivået i kroppen, spesielt i cellene som ligger langs blodårene. Det øker også risikoen for betennelsesrelaterte sykdommer som astma, allergi, psoriasis, leddgikt og fibromyalgi. 

Det påstås at vi fødes med et viss antall hjerteslag som vi har til rådighet.  Og om man bruker opp mange av dem når man er i hvile, kan man få et forkortet liv. Det er dermed viktig å ha en lav hvilepuls. Godt trenede mennesker har en lav hvilepuls, som betyr at hjertemuskelen er sterk slik at hjertet kan slå saktere, men samtidig få den nødvendige mengden blod pumpet rundt i kroppen. Er man mindre trenet, må hjertet slå flere ganger for å forsyne kroppen med den samme mengden blod. Et hjerte som må slå fort, blir på sikt et slitent hjerte. Hvilken fett type du spiser, kan også påvirke hjertefrekvensen og hvilepulsen.
Man kan ikke spare på hjerteslagene med å la vær å trene, for de trening gir lavere hvilepuls og dermed får man igjen i stort monn resten av dagen. Så bare trening er faktisk forebyggende.

Dietter med like mye kalorier og like stor andel fett totalt, vil et høyere innslag av transfett øke risikoen for å legge på seg. Det er rett og slett en sammenheng mellom inntak av transfett og overvekt.
Med unormale insulinmengder i blodet ser vi et unormalt fettmønster i blodet vårt. Transfett endrer cellenes overflate slik at de blir mindre mottagelige for insulin og dermed lar mer sukker forbli ute i blodbanen. 

En finsk studie viser at kvinner som øker inntaket av transfett i kosten, får et øket morgenblodsukker.
Om du er overvektig, kan det godt tenkes at du er insulinresistent. Innholdet av transfett og CLA i kosten kan forverre tilstanden.

Det er jo slik at både hjerte- og karsykdom og depresjon har en del felles risikofaktorer, som eksempelvis fedme, røyking, usunt kosthold, og en del sosiodemgrafiske forhold. Flere av kroppens gener disponerer for både depresjon og fedme, har det vist seg.  Mange av kroppens gener både øker, og reduserer, risikoen for depresjon- og fedmeutvikling. 

Hvordan holde du deg unna?
 • Lese ingredienslisten på matvaren og velge vekk produkter som inneholder "delvis herdet fett". Dette kan være transfett. "Herdet fett" er ikke transfett, men vanlig mettet fett.
 • Du kan benytte deg av olivenolje i stedet for smør og margarin der det er mulig. Unngå høye temperaturer.
 • Spis mindre chips og pommes frites.
 • Unngå frossenvarer som er omgitt av frityrfett/oljer; fiskepanetter, schnitzel og lignende.
 • Benutt rene matvarer. Kjøtt og fisk bør ikke erstattes av blandingsprodukter, f.eks. pølser med mye stivelse.Nok et slag for nærmat.
 • Rent meierismør er bedre enn mange margarintyper og andre blandingsprodukter.
 • Vær obs på bakefett i produkter med lang holdbarhet.
 • Kaker, kjeks, wienerbrød, suppeposer og sauseposer samt pålegg som inneholder varmebehandlede oljer eller margarin. Velg bakervarer med kort holdbarhet. Eller bak selv.
 • Lag supper fra bunnen av. Da har du selv kontroll på hvilket fett du bruker, og suppen vil ha et lavere salt- og sukkerinnhold.
 • Unngå lettprodukter. De fører til økt inntak av karbohydrater i form av stivelse. Stivelse er like usunt som ugunstig  fett.
 • Velg mat som inneholder sunne, umettete fettsyrer fra planteoljer og fisk.
Begrensninger, merke eller forby? Hva gjør vi?
I 2009 påpekte Verdens helseorganisasjon (WHO) i en rapport at transfett fra industrielt herdet fett bør begrenses sterkt eller fjernes fra produksjonen av matvarer.
Norske helsmyndigheter setter begrensingen til 1% av det daglige energi inntaket.
I land som USA, kommer rundt 2,5 prosent av energiinntaket fra transfett. I Danmark har myndighetene bestemt at det er forbudt å selge matfett som inneholder mer enn to prosent transfett – både til forbrukeren direkte, i tillegg til til industrien, til gatekjøkken, fast food restauranter og så videre.

Andelen transfett i norsk kost har gått ned de siste tiårene, mens inntak av mettet fett har skutt i været og ligger høyere enn det anbefalte. Det er derfor viktig å redusere på mettet fett også da det også har lignende effekt som transfett. selv om transfett har så mye, mye høyere farerisiko en mettet fett så vil mengden av disse to fettet slagene være med på å avgjøre resultatet.

Vi trenger fettsyrer, vi må bare få i oss de som er sunne. Kaldpressede oljer er som sagt helt fri for transfett, og marine oljer er sunne for oss.

Dagens trim: styrketrening og date med elsklingen i badstuen
Dagens motivasjon: trening og fredagskaffe.
Dagens utskeielse: spise ute i kveld

Kilder:
http://www.forskning.no/artikler/2011/februar/279143
 http://www.klikk.no/helse/dinkost/article239809.ece

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar