mandag 7. februar 2011

Natriumklorid og mandager

 Mandag er en rar dag. I de siste seks månedene har hver eneste mandag vært en dag hvor man skjerper seg og går inn i en ny uke med tanker om at denne uken skal man greie å holde inntak og trening i fokus slik at man ser resultater på vekten til nest helgen. Og hver eneste helg har man sett at vekten igjen gikk noe opp. Men sum i sum har den gått ned over denne perioden også heldigvis. Det er bare den siste måneden kroppen nekter å kvitte seg med de siste kiloene. 

Best å la vær å veie seg etter  inntak av mye salt
Dermed blir mandag en viktig dag for å få motivasjon for resten av uken. Målet denne uken er å snike inn to treningsøkter ekstra. Det høres lett ut, men er vanskelig i en uke med mye møtevirksomhet på kveldstid og jobb. I tillegg er det skjerping på å få i seg rett mat til rett tid. Det er derfor lurt å tenke gjennom ukens utfordringer med kjøring og møter og jobb.

Mandager er også dagen man reflekterer litt. Spesielt over helgen. I dag gjør jeg meg noen refleksjoner om salt. Nettopp siden det ble mye saltmat i helgen på meg. Jeg føler meg oppblåst og vasstrukken. I tillegg er jeg faktisk litt urven i dag. Noe som kan skyldes både salt inntaket i klippfisk rettene, salte nøtter, salte gelfigurer og en tortilla chips pose som ble fortært. Jeg skal kjenne litt på følelsen og se hva jeg kan gjøre med det. Jeg blir i alle fall ikke til å spise mer saltmat en nødvendig denne uken (jeg har jo noe klippfisk igjen og har veldig lyst å forsøke meg på denne retten). Jeg skal drikke mye vann i dag slik at jeg får skylt ut det meste av saltet raskt og slik at prosessene i kroppen kommer opp å går normalt så raskt som mulig.

De fleste vet at salt binder vann og de fleste vet at salt ikke er særlig sunt. Men salt er også nødvendig for oss. Uten det kan man få hjerneskade.

Hva er salt?
salt har en molekylstruktur som gjør at
den danner krystaller.
Salt består av to grunnstoffer, Natrium og Clorid (NaCl). Man kan dermed si at det er helt naturlig. Men det betyr ikke at det er så lurt å spise mye av det. Det er Natriumet som ikke er sunt for oss. En teskje tilsvarer 7g salt. Et gram salt inneholder ca. 0,4 g natrium. Vanlig bordsalt inneholder mer Natrium en eks. LO-salt, Seltin og andre etterligninger av bordsalt. salt er et krystall og egentlig ganske pent å se på. Nå er bordsalt ofte salt som utvinnes fra gruvene. Dette saltet er ofte hvitere og renere en salt som utvinnes fra sjø. Det regnes derfor for å ha en bedre saltkvalitet. Men det er like ”farlig” som sjøsalt. (Matportalen)   

Sjøsalt har ofte mer innhold av metaller og fremmedstoffer som kan endre fargen  (se under for rosa salt). I tillegg har sjøsalt ofte høyere innhold av Jod. Som i alle fall mennesker med stoffskifte problemer skal holde seg unna.

Hva skjer når du spiser salt?
Spiser du mye salt, blir du tørst. Og hvis du bruker juice, saft, øl eller brus til å slukke tørsten, får du i tillegg i deg masse sukker. Dette gjør at du legger på deg siden kroppen omdanner sukker til fett. Salt kan ikke omdannes til fett, men vann veier jo noe så når kroppen binder vannet vil du gå opp noen kg. Men dette vil du gå ned igjen når saltet skilles ut. De fleste som går på slanke kurer opplever å gå raskt ned i vekt de første ukene. Det skyldes ofte at kroppen får en diett som har lite salt og den slipper dermed mye vann. Det er ikke fett men vann man går den.

Salt har den egenskapen at de øke holdbarheten og gi bedre smak på produkter.og for de det binder veske gir det høyere vekt. I de fleste halvfabrikat og i snaks man får kjøpt på butikken kommer salt ganske høyt opp på innholdslisten. Nå er det slik at produsentene er nødt å skrive denne listen i den rekke følgen etter mengde som er i produktet. Dermed kommer det som er mest av først og så i en minkene rekkefølge. Og salt kommer ofte høyt opp. Natrium glutamat er også salt, det er en smaksforsterker man lager fra soyasaus. Det benyttes mye i industrien.

I kombinasjon med lite trening og overvekt kan salt ha en blodtrykksøkende effekt. Men også mennesker som er tynne kan få høyt blodtrykk med mye salt i kostholdet. Noen mennesker er ikke saltfølsomme de skiller ut saltet og får ikke høyt blodtrykk av det. Høyt blodtrykk er den viktig risikofaktor for hjerneslag og hjerte- og karsykdommer. Hjerte- og karsykdommer forårsaker om lag 40 prosent av alle dødsfall i Norge. Ved sida av sukker, blir høgt saltinntak regnet som en av de alvorlige ernærings-relaterte truslene mot folkehelsa i vår tid. (matportalen)

Hva er ”høyt” blodtrykkNår blodtrykket blir målt, blir to verdier målt. Den høyeste verdien er det systoliske trykket (når hjertet pumper). Den laveste verdien er det diastoliske trykket (når hjertet hviler mellom slagene). Så en lege kan fortelle deg at blodtrykket ditt er 120 over 90. Dette betyr at det systoliske trykket er 120 og det diastoliske trykket er 90. Systolisk trykk over 140 og Diastolisk trykk over 90 regnes om høyt. Det nøyaktig blodtrykket som trenger å behandles, vil variere fra person til person.

Men det er som sagt også farlig å få i seg for lite salt. Det kan nemlig føre til hjerneskade. Staten anbefaler at man har et salt inntak på 5–6 gram pr. døgn. Dette er omentrent halvparten av hva de fleste faktisk får i seg. Dermed er det stor sannsynlighet for at du får i deg dobbelt så mye salt som du trenger.
Det er spesielt viktig å få i seg nok salt nåe du har et for lavt blodtrykk eller du oppholder deg i sterk varme og svetter mye, eller ved kraftig diaré.

Hvilken mat inneholder mye salt?
Rosa salt selges i dag i butikkene som deliikatesse.
Denne fargen kommer ofte fra bakterier som lever i saltet.
Rosa salt unngås i industrien pag fargen.
Når man spiser ute på restaurant så benytter de ofte produkter fra storhusholdningen, dessverre er det slik i dag at mye av det de serverer også er halvfabrikat.

Dermed inneholder det mye salt og usunne fettsyrer. De smaker godt, men trenger ikke være så sunt som man tror. Det er dermed lurt å holde seg unna sauser, dressinger og poteter (halvfabrikat som ligger i vannlake med natriumglutamat i seg) på restauranter for de har ofte mye salt i seg.

Det er salt i brød som man kjøper, ost, pizza, panert, fritert eller røkt fisk eller kjøtt, fiskeprodukter i olje (sardiner, tunfisk osv.), bacon, skinke, pølser og farseprodukter, blandingskrydder, ketchup og majones, hermetisert frukt og en del juicer, forskjellige sauser og dressingen. Til og med i forkostblandinger kan du finne salt. Bare sjekk på innholdsoversikten. Glemte jeg å si at snaks og Chips inneholder mye salt, ja til og med pop corn gjør det. ( klikk.no)

Hva gjør styrings maktene med problemet?
WHO truer matindustrien med en ny saltlov om de ikke reduserer saltmengden i produksjon. Mattilsynet i Norge har bed Matvareindustrien om redusere saltinnholdet i matvarer som er videreforedles. Så i framtiden vil man kanskje få produkter med mindre salt i. Allerede nå kan man se varer hvor det reklameres med lite salt i. Eks kan man kjøpe kjøttdeig og fiskefile uten tilsatt salt og vann. Salt binder vann og det fører til økt vekt som fører til økt pris på varen, altså fortjeneste for industrien, når de ikke har salt og vann i varene så kan de ta høyere pris: mer fortjeneste. Du betaler dermed kjøtt eller fiske priser for vann og salt. Dette kan du unngå med å velge produkter uten tilsatt salt og vann.

Hvordan kan jeg se om maten innholdet mye eller lite salt?
Dette er MYE salt
1,25 g salt eller mer pr 100 g
(0,5 g natrium eller mer pr 100 g)

Dette er LITE salt
0,25 g salt eller mindre pr 100 g
(0,1 g natrium eller mindre pr 100 g

Hva med meg da?
Nå har jeg omentrent sluttet å benytte meg av halvfabrikat i hjemmehusholdningen. Dermed har jeg burde jeg ha bedre kontroll med saltmengden jeg inntar. Men jeg er glad i salt og har det ofte i maten, i dressinger og som krydder. Ja, til og med opp på en del pålegg har jeg salt.Og når man da spiser saltfisk, salte nøtter i to-tre dager i strekk så blir det litt mye salt. Det er en erfaring jeg kan ta med seg videre.

Dagens trening: Gruppe trening styrke med Åsmund
Dagens motivasjon: Det er mandag! Anger etter helgens utskeielser. Lytte til spor 4. Jobbe med å finne tilbake trenings motivasjonen.
Dagens utskeielser: ingen så langt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar