tirsdag 18. januar 2011

Dag 15 så søtt, så søtt,


Etter en helg som gikk litt på "halv åtte" så er det nå mandag igjen. Erfaringen er at lange kjøreturer i dårlig vær ikke er gunstig for å holde seg borte fra alt som inneholder sukker. Sukker har en fantastisk egenskap da at den virker oppkvikkende på hode. Det er som om man letter får til å fokusere og konsentrere seg. Man blir glad, våken og energisk. I mitt tilfelle slår denne effekten inn med det samme jeg kjenner søtsmaken mot smaksløkene på tungen, det er dermed ingen kjemisk reaksjon har jeg tenkt, kun en ren mental greie. Etter hvert slår den biokjemiske reaksjonen med økt blodsukker verdier (og frigjøring av insulin som øker fettlagringsevnen min). Det økte blodsukkeret gjør imidlertid til at jeg blir mer fokusert, har mer å gå på og er mer energisk. Dessverre krever det stadig påfyll av sukker for å holde seg høyt, dopet blir da mer sukker. Et jevnt blodsukker overproduserer ikke insulin, dermed blir ikke fettlagringen like dramatisk. Omege 3 hjelper på å holde insulinproduksjonen nede. (Det er derfor sunt med ekstra mye omega 3 fettsyrer når man vil gå ned i vekt).

En fransk forsker  hevder at sukker er mer vanedannende en Kokain. Nå har jeg aldri forsøkt Kokain, men jeg har erfart at sukker er utrolig vanedannende for meg. Jeg må nok innrømme at jeg er en sukkeravhengig person. Suget etter søtsaker går via endorfinene i hjernens belønningssystem og signalsubstansen dopamin, og dette danner grunnlag for eufori. Samme mekanisme utløses av kokain, bare mye kraftigere, sier Fred Nyberg, som er professor i biologisk avhengighetsforskning ved Universitetet i Uppsala. Forskning viser også at kostholdet påvirker hjernes innhold av aktive serotiner. psykiske lidelser kan skyldes lave mengder serotiner i hjernen. slike mennesker spiser ofte spontant flere karbohydrater. dette kan være hjernes forsøk på å øke produksjonen av serotin, en slags selvmedisinering som gir trang til å spise mer karbohydrater  sier ernærings fysiologen Mette Morken. I USA er det allerede mange avrusningklinikker for sukkeravhengige.

Å være sukker avhengig har i seg selv kanskje ingen negative effekter da de fleste rundt meg også er sukkekravhengig. Det er jo så NORMALT. Problemet er at min kropp reagerer negativt, den legger på seg, den blir rastløs, den blir ukonsentrert og sur om den ikke får sine daglige dose. Spesielt under menssyklusen trenger den sukkeret sitt for å være snill mot meg. Tidligere fikk den alt den ba om, men nå er det nok. Jeg vil ikke ha det slik lenger. Derfor er jeg på konstant sukker avholdenhet. For etter en uke uten ekstra sukker, slutter den å oppføre seg som om den har abstinenter.Og resultatene lar ikke vente på seg, suget forsvant. det evige rastløsheten ble borte. hode ble klart igjen, hukommelsen bedre, humøret jevner og lykkeligere mm.

Sukker er en samlebetegnelse på flere ulike typer sukkerformer. Noen vanlige sukkerformer er sukrose, fruktose, glukose (druesukker), laktose (melkesukker), maltose og mannose.
Sukker utvinnes fra noen spesielt sukkerrike planter, spesielt sukkerrør og sukkerroe. De største sukkerproduserende landene er Australia, Brasil og Thailand. I 2002 ble det produsert 134,1 millioner tonn sukker på verdensbasis. I 2010 er dette tallet betydelig øket.

Mennesker trenger ikke sukker. Det tilfører oss ingen nyttige stoffer som kroppen trenger. Visstnok trenger kroppen karbohydrater da de er lettere å benytte til drivstoff, men det kan vi få fra andre matvarer en sukker. Kroppen kan benytte alle typer fordøyelige karbohydrater som finnes i maten, for eksempel kan stivelse omdannes til glukose i kroppen. Blant annet har grønnsaker og frukt et naturlig innhold av karbohydrater. I dag regner man med at en voksen person spiser bortimot 40-50 kg tilsatt sukker i året. Tilsatt sukker er sukker som ikke finnes naturlig i maten, men er tilsatt i næringsmiddler for å gi en søtere smak.  Normalt sier man at man bare trenger 10 kg karbohydrater i året. Det er dermed et enkelt regnestykke å si at vi får i oss for mye. Med så mye inntak av total unyttig energi vil det si seg selv at konsekvensene er betydelig for helsen vår. Vi legger rett og slett på oss. Vi får dårligere tenner av sukker holdig drikke. Ikke fordi de inneholder sukker i seg selv, men fordi sukker brytes ned til syrer av bakteriene i munne vår og syren tærer på emaljen. I tillegg er ofte sukker holdig drikke som brus og jus lav pH noe som også bruter ned emaljen vår. Som prikken over i en  blir vi rett og slett feilernærte og avhengig av store sukkerdoser.

Feilernæring oppstår fordi sukkerholdig matvarer ofte fortrenger annen mat. Mange gjør nemlig opp regnskapet slik at de spiser mat med høyt sukker innhold og kutter ned på annen mat. Dermed sparer de kalorier i inntaket slik at de ikke legger på seg. MEN  kroppen får da for lite av vitaminer, mineraler, proteiner og sunne fettsyrer. Man blir dermed feilernært.

Forskning.no skriver også at sunne fiskeoljer bli letter å omdannet til ”sideflesk” når de inntas sammen med sukkerholdige matvarer. http://www.forskning.no/artikler/2009/november/234920
Vi får en effekt som gjør at i stede for å være sunne så blir vi feitere. Også andre oljetyper som planteolje har lignende effekt. Jo mer sukker jo mer lagres som større fettceller på kroppen. Det er dermed viktig å tenke over når og hva du spiser sammen med kosttilskuddene og dressingene dine.

Derimot ser det ut til at sukker er tidens store, skumle fiende nr 1. Den sies å være farlig for alt av sykdommer. Det stemmer ikke. http://www.helsedirektoratet.no/ernaering/matvarer_og_n_ringsstoffer/sukker/sukker_og_helse_67464 Statens ernæringsråd i Danmark har vurdert den vitenskapelige dokumentasjonen om sammenhengen mellom sukkerinntak og helse i rapporten ”Sukkers sundhedsmæssige betydning” fra 2003. Her konkluderer med at det ikke finnes noen dokumentert sammenheng mellom høyt sukkerinntak og risikoen for å utvikle diabetes. De viser til at et kosthold som gir høy stigning av blodsukkeret og har et lavt innhold av kostfiber fra kornprodukter, øker risikoen for utvikling av type 2-diabetes. Ettersom overvekt og fedme er en sterk risikofaktor for utvikling av type 2-diabetes kan et kosthold bidrar til økt forekomst av overvekt og fedme bidra til økt forekomst av type 2-diabetes.

Liks å er det ingen sammenheng mellom høyt sukkerintak og hjerte kar sykdommer. Men dette er ikke direkte undersøkt. De få undersøkelser som foreligger av effekten av høyt sukkerinntak på risikofaktorer for hjerte- og karsykdommer tyder på at dette kan føre til ugunstige forandringer på blodets innhold av fettstoffer som HDL-kolesterol og triglyserider. Og dette er ikke gunstig for hjerte og karsykdommer.
Det er ikke påvist noen sammenheng mellom høyt sukkerinntak og kreft. Dog tyder noen studier på at høyt inntak av sukker kan ha betydning for utviklingen av tykktarmskreft. Ytterligere forskning trengs for å avklare om det er en sammenheng.

Ut fra den sparsomme vitenskapelige litteraturen har det heller ikke vært mulig å bekrefte eller avvise en sammenheng mellom høyt sukkerinntak og mineralisering av skjelettet, infeksjoner eller barns vekst. Man har heller ikke kunnet påvise noen sammenheng mellom sukkerinntak, atferd og konsentrasjonsevne hos barn, når de får et i for øvrig ernæringsmessig tilfredsstillende kosthold. Det foreligger derimot noen undersøkelser som tyder på at det er en sammenheng mellom barns adferd og inntak av en del tilsetningsstoffer. Tilsetningsstoffer benyttes ofte i sukkertøy.

Dessverre finnes det ikke noen annet som kan erstatte sukker på en tilfredsstillende måte uten å gi bismak og eller andre bruksegenskaper. 

Dagens trening: Gruppe Styrke trening 60 min.
Dagens planlagte sprekk: per nå ingen.
Dagens motivasjon: å ikke gjenta helgens inntak av sukker og stivelse. Det finnes ingen feil, bare erfaringer. erfaringer kan man lære noe av.  om noen dager er jeg nok tilbake med stabilt blodsukker igjen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar