søndag 9. januar 2011

Dag 6 og dag 7. HELG: alkohol, planlagte og uplanlagte sprekk

Det er helg. I helgen er fristelsene større en ellers, derfor er det lurt å planlegge helgene litt ekstra. Denne helgen viste jeg at jeg både skulle kose meg sammen med en venninne og min datteren fredagkveld, og at jeg skulle i en sosial vennesetting med alkohol innovert  på lørdag. Det var også planlagt at jeg skulle spise mat i helgen. Jeg har dermed lagt inn en planlagt sprekk i pulverkuren i helgen. 

Men planen var å være lur. Derfor brukte jeg litt tid på finne ut hva jeg vil fylle helgen med, hva skal sprekken gå ut på? Hva var det jeg virkelig hadde lyst på og hvilke konsekvenser dette ville ha på målet mitt. Planlegger man kan man slippe dårlig samvittighet med de knekk i selvtillit som de er, samtidig forebygger jeg uplanlagt fråtsing i de tingene som ikke er bra for kroppen min.
 Men skulle jeg være så uheldig å putte noe som jeg ikke planla i munnen, så er det bare å akseptere det, lær av det og gå videre derfra. Det kan ikke være årsaken til å gi helt opp.

De viktigste tingen jeg fokuserer på når jeg planlegger diett sprekk:

  1. Hva har du virkelig lyst på å drikke og spise som ikke gir for stor svinging i blodsukker. tenke høyt proteininnhold og lav GI ?
  2. Hva kommer helgen til å inneholde av sosiale og familiære matfeller, tenk gjennom dem? Hvordan kan man delta i dem slik at, man får en hyggelig helg uten å få for mye svingninger i blodsukkeret.
  3. Finn noe å kose deg med så du kan se fram til det.
  4. vær klar over at vekten kan gå opp, eller stagnere når man begynner på mat igjen og når man drikker for mye alkohol.
  5. Fokusere på at det er midlertidig, etterpå er det tilbake til pulver.


Jeg valget å løse denne helgen på følgende måte:
lutefisk er godt
  1. jeg hadde virkelig lyst på lutefisk med brokkoli og blomkål purre, kålrabistappe og bacon. Jeg ønsket meg også karbonadedeig med taco smak, løk  og . Jeg ville ha vin, Og jeg skulle ha med spekepølser og ost til selskapet så jeg hadde noe å små spise på så jeg unngikk potetgull, chili nøtter, søtsaker med mer når man blir påvirket av alkoholen og dømmekraften blir dårligere.
  2. Jeg ønsket å spise middag og kvelds med mat som har høyt innhold av protein og vitaminer. Jeg kan forbedre smaken med eks. fløte, cesam, og krydder. Frokost søndag: 2 stekte egg. Jeg tar med meg ”snop” som ikke har høyt innhold av stivelse eller karbohydrater.
  3. Ulike spekepølser, chili og litt Brie er veldig god, inneholder mye smak og proteiner, men også en del ugunstig fett, men det er ikke det farligste for meg. Jeg velger tørr hvitvin med bobler, ikke den med lavest karbohydratinnhold tror jeg, men jeg liker smaken og det er viktigst.
  4. Jeg var forberedte på 1-2 kg oppgang i forhold til alkoholblokkering (mer om dette under)og mat inntak.
  5. Jeg motiverer meg selv med at pulverkuren er effektiv og at det er lettere i ukene. Dessuten er det midlertidig, jo flinkere jeg er til å holde fokus, jo kortere tid trenger jeg den. Dermed kan jeg trene på å spise mat som er sunn for meg, slik jeg skal resten av livet.
 Å drikke alkohol når man slanker seg er ikke smart, jeg er klar over det. Men skal man gjøre det så anbefales det drikke med lite karbohydrater. Mye karbohydrater i kombinasjon med alkohol finner man i vanlig Øl, drinker (blandevannet), søt vin. Rødvin inneholder 3dobbelt av det tørr hvitvin gjør i forhold til karbohydratinnhold. De fleste har et innhold på 0,8 g., mens halvtørr vin med 10 i alkohol% (desservin) har 2,5 g karbohydrater. Dette er like mye som de fleste øl sorter har. Mens tørrhvitvin med alkohol % på 12 har en sukkermengde på 0,2 g. Drinker har like mye karbohydrater som man tilsetter i blandevannet. Jeg er ikke så opptatt av kaloriinntak når jeg slanker meg nå, men jeg fant en oversikt slik at dere som er det kan se forskjellen: 1 liten flaske pils gir 140 kcal, 1 glass vin gir 70 kcal, 1 drink med 0,4 dl 40% gir 100 kcal(http://nhi.no/livsstil-og-helse/kosthold/overvekt/sunt-kosthold-1148.html).

De fleste drikker jo ikke så mye så det er ofte ikke snakk om store mengder i inntak, men hvis man er opptatt av karbohydratinnhold og vil holde dette lavt så er tørr hvitvin , lettøl og rent destillert sprit det naturlige valget, hvis man liker det. Velger man noe annet kan man balansere med å velge et kosthold med lavere karbohydrater samme dag.  For meg er det ikke noe offer å kutte ut øl, men rødvin har jo noen helse fordeler, men jeg er ikke særlig glad i mye rødvin. Det er greit å kose seg med et glass vin, men noen store mengder blir det ikke. Så jeg ender jeg ofte opp med tør hvitvin, aller helst en proseco eller når man skal være ekstra fin Champagne. Dessverre er det ikke alle utesteder som har dette og man får søt hvitvin når man bestiller hvitvin. Dermed ender jeg opp med å bestille drinker. Det som er positivt da er jo at jeg ikke tåler så mye så en eller to er ofte nok.

Det kan være viktig å vite noe om hvordan fettforbrenningen fungerer for å forstå hvordan man skal gå ned i vekt. Tross alt er det en fysiologiskprosess som kan kontrolleres av det man putter i munnen og hva man gjør med kroppen sin. Alkohol virker som en effektiv energikilde og dermed bruker spesielt leveren dette som brensel i stede for fett. Dermed vil det stenge av fettforbrenningen fra andre lager så lenge det finnes alkohol i blodet (dette varierer fra person til person). Trøsten er at man hovedsakelig ikke omdanner alkohol til fett det brukes bare først i energi forbrenningen.

Ukens utskeielse i trenings fronten har vært en gruppetreningen på fredag og masse dansing på lørdag kveld/ natt. Dansing er en utrolig fin aktivitet som trimmer kroppen, hindrer at man spiser og drikker mens man gjør det,  også er det veldig gøy så det er god mental trening. Derfor er det flott at det var mulighet til å danse mye i den sosiale settingen jeg var. ikke alle sosiale settinger åpner opp for dette. Trening gjør jo at man frigjør frie fettsyrer i blodet som igjen gjør slik at fett raskere brytes ned. Dansing når man drikker gjør slik at man forbrenner alkohol fortere slik at leveren og musklene igjen kan begynne å hente brensel fra fettlager.

Denne gangen var det snakk om en kveld med bevisst utskeielse. Og jeg var fokusert på at ovenfornevnte kom til å skje i kroppen min. Er man lur så unngår man ugunstig fet mat samtidig som man har alkoholinntak. Men man samtidig passe på at man får nok av de sunne fettsyrene. Nå er ikke spekepølser og ost det som innholdet lite av de ugunstige fettsyrene, men for denne gang får det gå. I kveld og i morgen er det over på pulver igjen.

helgens sprekk:20 bær (bringe og bjørnebær til vinen) ellers ingen som ikke var planlagt
Matinntaket: Er beskjedne posjoner, da kroppen liker små mengder med mat av gangen. Merker at man blir fortere mett.
Motivasjon: Kjenne hvor godt det er å spise mat igjen. Dette gir motiverer til å raskt bli ferdig med pulverkuren. Spillekveld på søndag med gode venner. Deilig å ikke bli fysen på karbohydrater i forbindelse med mensperiode. Merket faktisk overhode ingen "må ha lyst på snop"denne måneden.
Trening: liftime på fredag og dansing inn i søndagsnatten1 kommentar: